Dresscodes: Het verschil tussen Black Tie en White Tie

Dresscodes: Het verschil tussen Black Tie en White Tie

Hopelijk hebben jullie allemaal fijne Kerstdagen gehad. Nu kunnen we ons opmaken voor het volgende festijn namelijk de jaarwisseling. Feestjes horen bij deze gelegenheid en misschien heb je wel een hele leuke uitnodiging ontvangen om knallend dit jaar uit te gaan. Moeite met om de dresscode te ontcijferen? Geen zorgen, want de rest van dit jaar komt er elke dag een artikel online hoe je je moet kleden naar een dresscode. In dit eerste artikel lees je wat een dresscode precies is en het verschil tussen Black Tie en White Tie.

Wat is een dresscode?

Een dresscode, ook wel een kledingcode of kledingvoorschrift, is een ongeschreven regel die aangeeft welke kleding van je verwacht wordt te dragen bij een bepaalde gelegenheid. Dit kan zijn voor op je werk, een feestelijke of een zakelijke gelegenheid. Hoewel het in veel gevallen ongeschreven regels zijn, wordt het vaak afgekeurd of vreemd gevonden wanneer je van de dresscode afwijkt.

Verschillende soorten dresscodes

Heb je wel eens een uitnodiging met een dresscode ontvangen voor een gala of een ander exclusief feest? Hierbij kon bijvoorbeeld gevraagd worden om je te kleden volgens een bepaalde kledingcode, bijvoorbeeld ‘Jacquet’, ‘Tenue de Ville of ‘Black Tie’. Er zijn vele verschillende soorten dresscodes en elke variant heeft zijn eigen manier van kleden, alleen wat houden deze allemaal in? We geven je een overzicht van een aantal veelvoorkomende dresscodes, zodat je nooit meer hoeft te twijfelen over je outfit.
Black Tie: wat is de dresscode voor dames en heren?

Eén van de bekendste soorten dresscodes is de ‘Black Tie’, een kledingvoorschrift voor exclusieve en chique feesten zoals een gala, bruiloft of een receptie. Over het algemeen wordt deze dresscode voor formele gelegenheden na zes uur ‘s avonds gehanteerd. De naam van de kledingcode is afkomstig van de zwarte smoking en vlinderstrik die heren dragen bij deze dresscode. Voor dames gelden minder beperkte regels, maar het is voor jezelf én de organisator gewenst dat je je aan de voorschriften houdt. Het zou namelijk erg vervelend zijn als je under- of overdressed op het feest verschijnt.

Hoe gaan dames gekleed bij Black Tie?

In vergelijking met heren hebben dames bij Black Tie meer ruimte voor creativiteit in de kleding. Zowel een lange of korte jurk zijn geschikt om te dragen. Wel is belangrijk dat de kleding een chique stijl heeft.

Jurk: lang, driekwart of kort. Voor een erg formeel evenement adviseren we een lange jurk, maar wanneer je een meer feestelijke gelegenheid hebt, dan is een cocktailjurk ook geschikt.

Kleur: hoe formeler, hoe donkerder. Bij de kleur van je jurk geldt hetzelfde als bij het type jurk. Bij erg formele gelegenheden zoals een receptie zijn donkere kleuren vaak een veilige optie en bij meer feestelijke gelegenheden zijn meer kleurrijke jurken ook op zijn plaats.

Sieraden: stijlvol en bijpassend. Bescheiden oorbellen en een ketting zullen in veel gevallen erg stijlvol staan. Zorg dan wel dat je ze in een bijpassende kleur draagt.

Tas: een bijpassende clutch. Het zou erg misstaan om een grote tas bij je te hebben, want hiermee is alle stijl in je outfit verdwenen. Een clutch, een tas die je in je hand draagt, is hierbij de beste optie. Zorg dat deze mooi bij je jurk of je schoenen kleurt.

Hoe gaan heren gekleed bij Black Tie?

Indien je als man voor een feest met de dresscode Black Tie wordt uitgenodigd, dan betekent dit ten eerste dat je gekleed moet gaan in een smoking, een tweedelig kostuum. Hieronder sommen we op waar een smoking uit bestaat en waarmee je deze combineert.

Smoking jas: de kleur van de smoking jas hoort zwart of donkerblauw te zijn. De stof van het jasje is in de meeste gevallen wol of polyester. De stof van de revers (ook wel sjaalkraag of spitskraag) is van zijden of satijn. Het jasje heeft een éénknoopssluiting.

Pantalon: de pantalon draag je in dezelfde kleur als de jas. Dit is een vrij eenvoudige broek met een satijnen streep aan de zijkant, zonder omslag.

Blouse: in alle gevallen is de stof van de blouse wit. De kraag heeft een openstaande boord en de voorkant van de blouse kan zowel effen als geplisseerd zijn. Het mooiste is om dubbele manchetknopen te gebruiken.

Vlinderdas: de kleur van de strik hoort zwart te zijn, in een zijden stof.

Schoenen: draag zwarte (glimmende) lakschoenen en hieronder zwarte sokken.

Gilet: tot slot zou je ervoor kunnen kiezen om onder je smoking jas een gilet te dragen. Dit is niet per se nodig, maar het staat wel extra mooi.

White Tie: Wat is de dresscode voor dames en heren?

Over het algemeen komt het weinig voor dat je wordt uitgenodigd voor een gelegenheid waarbij de dresscode ‘White Tie’ is. Deze dresscode wordt gehanteerd bij formele gelegenheden in de avond, zoals openingsceremonies, gala’s in politieke kringen of andere exclusieve evenementen. Deze dresscode is overigens populair onder gala’s voor studentenverenigingen. Een andere benaming voor dit kledingvoorschrift is ‘cravate blanche’ of ‘decorations’. White Tie is de meest strenge en chique variant onder de kledingvoorschriften. Daarom is het voor dames en heren handig om te weten wat hen te wachten staat als ze zich naar deze dresscode moeten kleden.

Hoe gaan dames gekleed bij White Tie?

Deze dresscode wordt alleen in de avond gehanteerd en hierbij wordt van de dames verwacht dat ze een stijlvolle lange jurk dragen. De voorschriften bij dames zijn breder dan bij heren, maar toch zijn de eisen vrij strikt. Van dames wordt verwacht de volgende kleding te dragen:

Jurk: bij White Tie dragen dames een mouwloze lange jurk, tot aan de hakken. In de meeste gevallen is dit een galajurk, avondjurk of een baljurk. Het is aan jou de voorkeur of je wel of niet voor een strapless jurk kiest 

Stof en kleur: voor deze gelegenheid wordt een stijlvolle jurk verwacht en satijn is hiervoor de beste optie. Voor de kleur gelden geen strikte eisen, maar zorg dat het een effen donkere kleur is, passend bij je partner en het seizoen.Handschoenen: je maakt je outfit helemaal af door lange handschoenen te dragen die tot net over je ellebogen komen. Deze horen van dezelfde stof en kleur te zijn als je jurk.Schoeisel: kies voor hoge hakken, passend bij je jurk. Pumps zijn hiervoor een favoriet.

Accessoires: als handtas draag je een clutch, je ringen draag je onder je handschoen en je armbanden erover. Zorg dat je niet te opvallende sieraden draagt.

Hoe gaan heren gekleed bij White Tie?

Bij deze gelegenheid gaan heren gekleed in een zwart rokkostuum. Deze is vooral te herkennen aan het colbert met lange flappen aan de achterkant. Het wordt vaak ook wel een ‘pinguïnpak’ genoemd. Deze bestaat uit de volgende items:

Rokjas: het colbert wordt een rokjas genoemd. Deze is zwart van kleur, heeft een uitgesneden voorkant en een lang gespleten achterkant. De revers zijn van zijde en de rokjas wordt niet dichtgeknoopt.

Pantalon: deze wordt vaak samen met de rokjas geleverd in dezelfde kleur en met een dubbele bies aan de zijkant.

Pique vest: onder de rokjas wordt een wit ‘pique vest’ gedragen, een soort gilet. Deze heeft een insnede aan de voorkant en wordt met die knopen dichtgemaakt.

Rokhemd en strik: de blouse, ook wel rokhemd, van deze outfit heeft bepaalde unieke kenmerken. Het boord staat rechtop en hierop wordt een witte strik gedragen. Dit is waar de naam van de dresscode naar vernoemd is.

Schoenen: een must bij White Tie is het dragen van zwarte lakschoenen. In veel gevallen worden deze zonder veters gedragen. Hieronder draag je zwarte sokken.

Accessoires: draag bij deze outfit geen polshorloge maar een zakhorloge.

Wist jij het verschil tussen Black Tie en White Tie?