8 tips voor het vinden van het pérfecte trouwpak

8 tips voor het vinden van het pérfecte trouwpak

Maatpakken, collectiepakken, schoonmoeders in de winkel, geplunderde rekeningen, veeleisende partners, niet kunnen kiezen... Inderdaad, het kopen van een trouwpak brengt heel wat stress met zich mee. Hoe maak je nou écht de allerbeste keuze? Je trouwt immers maar één keer. Of twee keer. Of maximaal drie keer dan. No worries, met deze 8 gouden tips gaat het helemaal goedkomen.

Overleggen is key
De regel luidt: het pak van de bruidegom dient de jurk van de bruid te versterken, niet andersom. We hoeven je vast niet te vertellen dat vrouwen nou eenmaal een sterke wil hebben, betreft de grote dag. Verschijnen in een pak dat je vrouw niet mooi vindt? Dat wil je echt niet. Een vrouw heeft vaak een duidelijk beeld in haar hoofd van hoe het moet zijn. Vraag haar daarom wat ze mooi vindt, om teleurstellingen te voorkomen.

2. Eerst even surfen
Pinterest, website's, blogs... Er zijn talloze mogelijkheden je te oriënteren. Dat is maar goed ook, want het aanbod in de winkels is zo mogelijk nóg veel groter. Bekijk daarom voor je winkelbezoek alvast verschillende opties. Welke kleur vind je mooi? Wat voor stijl spreekt je het meest aan? En dan komen we nog even terug op de tip hierboven: betrek je partner hierbij! Eenmaal goed voorbereid kan het passen beginnen. En geloof ons, je wil die passessie niet missen. Een driedelig trouwpak online kopen? Niet wat ons betreft. Het is een groot risico en dat is nu net niet dát risico dat je wil lopen als het gaat om je grote dag.

3. Shopgezelschap: wie wel, wie niet?
Je kent het wel: het eerste pak is nog niet eens aan of het hangt alweer in het rek. Zonder enige inbreng heeft je schoonmoeder besloten dat dit ‘m absoluut niet gaat worden. Relaxt? Nee, absoluut niet! Ben daarom selectief in wie je meeneemt naar de winkel. Ga voor mensen om wie je geeft en die jou door en door kennen. Als ze je partner ook nog eens goed kennen, is het helemaal perfect.

4. Budget reserveren
Wanneer je je online hebt georiënteerd, is deze tip wellicht overbodig, maar we gaan ‘m toch geven: reserveer voldoende budget. Een gemiddeld pak kost gemiddeld 750 euro. Dit bestaat uit alleen een broek, jasje, overhemd en schoenen. Wil je écht helemaal klaar zijn? Lees: sokken, ondergoed, manchetknopen, stropdas, riem, pochet, etc. Dan moet je rekenen op ongeveer 1200 - 1300 euro. Zorg dus voor een goed gevulde portemonnee want besparen op hoe je eruit ziet is op je grote dag natuurlijk niet zo prettig.

5. Bespreek je voorwaarden
Wanneer je trouwt in een warm land lijkt een linnen pak vaak een goed besluit. Dat is inderdaad prachtig, maar linnen kreukt snel. Wil je dit absoluut niet? Dan kom je bij een ander soort pak uit. Benoem daarom in de winkel waar je trouwt en maak je eisen kenbaar. Buiten linnen zijn er genoeg andere stoffen die voldoen aan jouw voorwaarden. Echt.

6. Geef aan wat je budget is
Trouwpakken variëren enorm in prijs. Je kunt losgaan in elke klasse. Maak daarom je budget kenbaar in de winkel. Dat is wel zo handig voor het winkelpersoneel én scheelt jou weer wat uurtjes in de paskamer, plus een dosis teleurstellingen.

7. Maatpak, of collectiepak?
Wil je iets unieks? Ga dan voor een maatpak. Die kun je namelijk he-le-maal naar jouw zin maken. Je hebt bijvoorbeeld invloed op de voering, knopen en allerlei details. Daarbij past het natuurlijk précies. Houd er wel rekening mee dat je dan minimaal 3 maanden van te voren in de winkel langs moet komen. Het duurt namelijk nog 6 weken voordat je pak binnenkomt, wanneer je ‘m besteld hebt. Ga je toch liever voor een collectiepak? Dan heb je als voordeel dat je direct kunt zien hoe het staat en hoe het zit. De kwaliteit doet echter niet onder aan een maatpak, het is alleen even zoeken naar een pak dat voor jouw lijf gemaakt lijkt te zijn. Voordeel is wel dat het meteen klaar is.

8. Keuzes, keuzes
Het is oké om meerdere favorieten te hebben. Te twijfelen. En nog meer te twijfelen. Wanneer het aankomt op je trouwdag, is dit echt niet alleen een veel voorkomend probleem bij vrouwen. Echt niet. To do: geef het pak een rapportcijfer. Het pak met het hoogste cijfer gaat mee naar huis. Krijgen ze allemaal hetzelfde cijfer? Ga dan voor het pak wat het lekkerst zit. Comfortabel op je bruiloft staan is ook erg belangrijk, plus je kan na het ja-woord je bruid optillen zonder bang te zijn dat je uit je pak scheurt.

Wat vind jij belangrijk aan een trouwpak?